Waarom is lenzenvloeistof gebruiken zo belangrijk?

lenzenvloeistof

Gebruik maken van lenzen zorgt er in de praktijk eveneens voor dat je genoodzaakt bent om lenzenvloeistof in huis te halen. Op het ogenblik dat je contactlenzen draagt moet er namelijk worden vastgesteld dat deze steeds op een laagje traanvocht liggen op het oog. Dit zorgt ervoor dat ze het nodige vocht opnemen in combinatie met de eiwitten welke zich er in bevinden. Omwille van deze reden is het van groot belang dat de lenzen ten minste zes uur per dag in lenzenvloeistof in een lenzenpotje met lenzenvloeistof liggen. Haal je de contactlenzen uit? Dan doe je er steeds goed aan om ze meteen in het lenzenpotje te leggen. 

Wat is de werking van lenzenvloeistof precies? 

Lenzenvloeistof kan worden aangekocht in heel veel verschillende vormen. In het merendeel van de gevallen kiezen mensen ervoor om gebruik te maken van een alles in één lenzenvloeistof. Dit uiteraard niet in het minst omdat dit de meest comfortabele optie is. Concreet is het zo dat lenzenvloeistof in de praktijk verschillende zaken dient aan te pakken. Zo moet lenzenvloeistof onder meer de onderstaande zaken zien te realiseren: 

  • Ze moet zorgen voor het desinfecteren van de lenzen; 
  • Eiwitten evenals vetten moeten uit de poriën van de lens worden verwijderd; 
  • Lenzenvloeistof moet voorkomen dat de lenzen komen uit te drogen; 

Op welke manier je lenzenvloeistof precies gaat gebruiken is uiteraard volledig aan jou. Zo kan je kiezen voor de meest eenvoudige optie, namelijk een alles in één lenzenvloeistof, maar is het ook mogelijk om te kiezen voor het gebruik van meerdere, individuele lenzenvloeistoffen. Let wel, kies je voor deze laatste optie? In dat geval spreekt het voor zich dat je echt veel meer aandacht zal moeten besteden aan het onderhouden van je contactlenzen. 

Kan water dienstdoen als alternatief voor lenzenvloeistof?

Heel wat mensen die contactlenzen dragen vragen zich af of het niet gewoon mogelijk is om hun lenzen vochtig te houden door ze in water te leggen in plaats van dat er gebruik moet worden gemaakt van speciale lenzenvloeistof. Dit is een logische vraag, maar het is absoluut niet zo dat water dienst kan doen als vervanger voor lenzenvloeistof, integendeel. Dit is het gevolg van het feit dat er in water geen desinfecterende bestanddelen zijn terug te vinden. Bovendien is het zo dat water ook nog eens over onzichtbare micro-organismen kan beschikken welke zich op de contactlenzen kunnen vastzetten. Het mag dan ook duidelijk zijn, water is absoluut geen alternatief voor een echte lenzenvloeistof, integendeel!

Moet je lenzenvloeistof gebruiken bij daglenzen?

Een belangrijke vraag die veel mensen zich stellen die nog maar net lenzen dragen heeft betrekking tot het feit wanneer er nu precies gebruik moet worden gemaakt van lenzenvloeistof. Het spreekt echter voor zich dat lenzenvloeistof gebruiken uitsluitend is vereist wanneer er gebruik wordt gemaakt van weeklenzen of maandlenzen. Heb jij ervoor gekozen om gebruik te maken van daglenzen? In dat geval spreekt het voor zich dat je deze aan het einde van de dag zal weggooien. Gebruikmaken van lenzenvloeistof is dan dus niet nodig.

Kijk op Lens2Day.nl en koop je lenzenvloeistof vandaag nog!