Keratoconus bij kinderen

Keratoconus bij kinderen

Keratoconus bij kinderen: hoe hiermee omgaan op jonge leeftijd?

Keratoconus is een oogaandoening die niet alleen volwassenen treft, maar ook kinderen kan treffen. Het kan een behoorlijke uitdaging zijn voor zowel de ouders als de kinderen zelf om met deze aandoening om te gaan. In dit artikel gaan we dieper in op de diagnose, behandeling en de benodigde zorg voor kinderen met keratoconus.

Diagnose

Het is belangrijk dat keratoconus bij kinderen vroeg wordt ontdekt en vastgesteld. Ouders moeten bij hun kinderen alert zijn op keratoconus symptomen als wazig zicht, frequente veranderingen in brilsterkte, gevoeligheid voor licht en veel wrijven van de ogen. Bij dit soort signalen, is het belangrijk om een afspraak te maken met een oogarts die gespecialiseerd is in kinderoogzorg. Deze oogarts zal verschillende tests uitvoeren, zoals een oogonderzoek, hoornvliesmapping en corneatopografie, om de diagnose van keratoconus te kunnen bevestigen.

Behandeling van keratoconus bij kinderen

De behandeling van keratoconus bij kinderen kan variëren, afhankelijk van hoe ernstig de aandoening is. Bij milde gevallen kan het dragen van speciale contactlenzen, zoals vormstabiele lenzen of sclerale lenzen, voldoende zijn om het zicht te corrigeren en het vervormde hoornvliesoppervlak te compenseren. Bij de meer gevorderde gevallen van de keratoconus kan crosslinking, een minimaal invasieve procedure waarbij het hoornvlies wordt versterkt, worden aanbevolen om de progressie van de aandoening te vertragen. Hoornvliestransplantatie is vaak een laatste redmiddel bij de meer ernstige gevallen als andere behandelingen niet effectief zijn.

Zorg

Naast een medische behandeling is het belangrijk om kinderen met keratoconus de juiste zorg en ondersteuning te bieden. Dit kan onder meer zijn: het aanmoedigen van goede ooghygiëne, zoals het vermijden van oogwrijven, het beschermen van de ogen tegen overmatige blootstelling aan zonlicht en het stimuleren van gezonde voedingsgewoonten die de algehele ooggezondheid bevorderen. Het is ook belangrijk om open communicatielijnen te hebben met de oogarts en regelmatig vervolgafspraken in te plannen om het verloop van de aandoening te monitoren.

Rol van de ouders/verzorgers

Ouders spelen een belangrijke rol in de ondersteuning van kinderen met keratoconus. Zij kunnen hen geruststellen, hun vragen beantwoorden en hen aan moedigen om vrijuit over hun ervaringen en zorgen te praten. Ook kan het nuttig zijn om hen in contact te brengen met lotgenoten, zodat ze zich gesteund en begrepen voelen.

Uitdaging

Omgaan met keratoconus kan een uitdaging voor zowel kinderen als ouders, maar met de juiste diagnose, behandeling en zorg kunnen kinderen met keratoconus een goede kwaliteit van leven behouden en hun gezichtsvermogen verbeteren. Andere blogs over mens & gezondheid lezen? Klik dan op deze link.