3 tips om e-learning te ontwikkelen

Tip 1: Stel je doelen vast

Misschien een beetje een open deur intrappen. Maar je kunt geen doelen bereiken die je niet kent. Start hier dus altijd mee als je nieuwe e-learning ontwikkelen. Of als je aan om het even wat begint. Het vaststellen van deze leerdoelen kan op vele manieren en niveaus. Je zou het doel van het programma simpel en kort kunnen opschrijven. Bijvoorbeeld: “de beginselen van Word kennen”. Je zou je doelen ook exacter kunnen vastleggen door ze in een aantal zinnen te omschrijven. Of je kunt heel concreet gaan en per deel of les die je ontwikkelt een tussen doel kunnen vaststellen. Hoe je dit exact uitvoert, uitvoert minder relevant, zolang je maar een doel voor ogen hebt waarom je e-learning aan het ontwikkelen bent

Tip 2: Hou rekening met je studenten

Het is altijd interessant om rekening te houden met je publiek. En dit is al zeker het geval als je wilt dat er ook nog links en rechts iets onthouden wordt. Hoe dus rekening met de noden en voorkeuren van je studenten. Willen ze veel variatie? Of juist consistentie? Aan welke soort content geven ze de voorkeur? Video’s? teksten? Veel afbeeldingen? Dit zijn allemaal vragen om rekening mee te houden. Nu kan het zijn dat dit een beetje overweldigend klinkt. Zeker als je een relatief klein en eenvoudig plan voor ogen had. Nu laat me je geruststellen. Het hoofddoel van e-learning ontwikkelen is iets maken waar mensen van kunnen leren, zolang dat het geval is ben je goed bezig.

Tip 3: Besteed voldoende aandacht aan de tool die je wilt gebruiken om e-learning te ontwikkelen.

Want er zijn er veel beschikbaar tegenwoordig. Zoveel dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Toch is de keuze van een goede tool zeer belangrijk. Hoe kun je bijvoorbeeld jouw uitstekende grafische vaardigheden in de verf zetten als jouw tool daar totaal geen ruimte voor biedt? Of omgekeerd: hoe kun je jouw complete gebrek aan orde maskeren als er nauwelijks voorgeprogrammeerde structuur in je tool zit? Deze keuze zorgvuldig overwegen betaalt zichzelf dus zeker uit.