Voorkom ongelukken met sanitaire hulpmiddelen

sanitaire hulpmiddelen

Er zijn veel verschillende sanitaire hulpmiddelen op de markt voor mensen, die niet meer goed ter been zijn of voor specifieke zorgdragers. De badkamer is immers een vochtige ruimte, waar ongelukken in een klein hoekje schuilen. Je hebt hulpmiddelen, die extra ondersteuning bieden in de douche, zoals douchestoelen en douchekrukken, maar je hebt ook middelen die uitglijden helpen voorkomen, zoals antislipbadmatten en douchestangen. Een ander praktisch hulpmiddel is de douchebrancard, ook wel de badwagen genoemd. Over dit hulpmiddel zal deze tekst gaan.

Wat is een douchebrancard?

Een douchebrancard helpt je om iemand liggend te douchen. Dit is bedoeld voor zorgdragers, die niet lang kunnen staan noch zitten of die het risico lopen om te vallen. Onder de douchebrancard zitten wielen, waarmee je de brancard onder de douche kunt rollen. Voorwaarden van het gebruik van een douchebrancard zijn wel dat de doucheruimte geen drempel mag hebben en dat er genoeg ruimte is om de brancard te kunnen manoeuvreren. Bij de meeste badwagens is het hoofdeinde en het voeteneinde instelbaar en zitten er zijhekken aan voor extra veiligheid tijdens het douchen.

Welke soorten douchebrancards zijn er?

Er zijn verschillende soorten en maten badwagens waaruit je kunt kiezen. Je hebt douchebrancards met een opstaande rand. Het voordeel van deze brancard is dat je water in de badwagen kunt laten lopen om te douchen. Een flexibele afvoerslang voert het water weer af. Ten tweede zijn er de douchebrancard met vlakke bespanning. De bespanning is vlak en compleet horizontaal. Er zitten grote gaten in om water te kunnen afvoeren. Als laatste heb je douchebrancards, die speciale functies hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan uitklapbare panelen, verstelbaarheid en een driedelig instelbaar ligvlak. Bij Sani Assist hebben ze een uitgebreid assortiment sanitaire hulpmiddelen voor zorginstellingen, waaronder ook douchebrancards.