Tips voor emotieregulatie

Emoties maken een groot deel uit van ons leven. Sommige mensen voelen dingen meer intens dan anderen, bijvoorbeeld omdat ze hooggevoelig zijn. Emoties kunnen erg nuttig zijn, maar soms is het lastig om ermee om te gaan, vooral als ze erg overweldigend zijn. Het is dan ook goed om in staat te zijn je emoties te reguleren. Zo ben jij de baas, en niet je emoties. Maar hoe pak je dat aan? Hieronder vind je wat tips voor emotieregulatie.

Be in charge

Je gedrag en gedachten hebben invloed op hoe je je voelt. Door je gedrag te veranderen, kun je dus ook je gevoel beïnvloeden. Wil je je rustig voelen, gedraag je dan ook rustig en let erop dat je rustig ademhaalt. Je zult zien dat je emoties al gauw volgen. Zoiets werkt vaak niet direct al, maar na een tijdje veranderen je emoties echt.

Relativeer

Het is ook belangrijk om te blijven relativeren. Vaak maken we ons ontzettend druk om iets, terwijl we er ook op een rustige manier naar kunnen kijken. Gebeurt er iets waardoor je boos of gefrustreerd raakt? Haal dan diep adem en tel tot 10. Ga vervolgens na of je emoties wel terecht zijn en of je de situatie misschien op een andere, realistischere manier kunt bekijken. 

Zoek afleiding

Je kunt ook je aandacht op iets anders richten, als je voelt dat emoties de overhand nemen. Je hersenen kunnen maar één ding tegelijk. Ben je boos, kijk dan bijvoorbeeld een grappig filmpje. Op die manier wissel je de boosheid om met een andere, door jou gewenste emotie.

Emotieregulatie kan best lastig zijn. Vind je dit een interessant onderwerp, of wil je hier ook mee aan de slag? Neem dan vooral eens een kijkje op de website www.emotieexpertisecentrum.nl. Je vindt hier meer informatie over het onderwerp.